Rentes dalen hard op financiële markten en voor veel obligatieleningen van westerse overheden en bedrijven zijn ze zelfs negatief. Intussen profiteren speculanten van almaar stijgende obligatiekoersen.

Dat kan zo niet doorgaan, zegt obligatiespecialist Chris Iggo van Axa Investment Managers. Dat meldt beurssite finanzen.nl.

Bij obligatieleningen bewegen de koers en het marktrendement omgekeerd. Stel bijvoorbeeld dat een lening van 1.000 euro wordt uitgegeven voor 10 jaar, tegen jaarlijkse couponrente van 1 procent (dus met een uitkering van 10 euro per jaar). De belegger krijgt dan 10 jaar lang elk jaar 10 euro en aan het eind van de looptijd de inleg van 1.000 euro. In totaal dus 1.100 euro.

Op het moment dat een andere belegger bereid is vóór de eerste couponuitkering 1.100 euro te betalen voor de obligatielening, verdient de eerste eigenaar van de obligatie met de koerswinst in één keer 100 euro.

De belegger die 1.100 euro betaalt krijgt vervolgens de couponuitkeringen van 10 euro per jaar en de uitgifteprijs van 1.000 euro aan het eind van de looptijd. Samen is dat 1.100 euro, waarmee de investering een rendement van 0 procent oplevert.

Dus bij het doorverkopen van de obligatie is de marktwaarde gestegen (van 1.000 naar 1.100 euro), terwijl het marktrendement is gedaald (naar 0 procent).

Zeepbel op de obligatiemarkt

In de huidige situatie op financiële markten wordt het rendement van obligaties vooral bepaald door koerswinsten en niet door couponrentes, stelt obligatiespecialist Iggo. Hij noemt dat een 'onhoudbare' situatie.

Beleggers zijn zelfs bereid om zo veel te betalen voor obligaties dat het rendement negatief wordt. Daarbij is er een risico dat markten doorschieten, als bijvoorbeeld centrale banken rentes niet verder verlagen. Op dat moment ligt een correctie op obligatiemarkten op de loer: koersen die dalen en marktrentes die stijgen.

Lees de hele analyse over beleggen op de obligatiemarkt op finanzen.nl.